RSS: Articole | Comentarii

O noua cascadă în Bicăjel

2 comentarii

Caută şi vei găsi! Cine ar fi crezut că doar la 500 de metri distanţă faţă de cascada clasică din Bicăjel (II, 30m, 3+) există una mai mare, mai frumoasă şi mai dificilă – depăşind atât ca lungime cât şi ca anduranţă cascada din Zugreni (considerată drept cea mai dificilă din Moldova până în acest moment)?

Şi iată că încă o cascadă este descoperită în zonă, întregind seria celor pe care Cătălin Borcea le-a inaugurat în ultimele săptămâni. De fapt, descoperitorul acestei cascade este András, un bun prieten al coechipierului meu care a condus premiera acestei cascade – Ciprian Andrecuţ.

Cascada se prezintă în două trepte: una uşoară de circa 5 metri şi una cu înclinaţie predominantă 85 grade, de aproximativ 35 de metri. Regrupare în vârf la copaci. Cotaţia acestei cascade: angajament II, dificultate tehnică 4. Gheaţă excelentă cu posibilităţi bune de asigurare, noi la premieră am folosit 6 cuie.

Ziua respectivă a fost una foarte fericită pentru mine din mai multe motive: pe de o parte pentru că Ciprian a reuşit să rezolve cascada în sine, fără emoţii şi greşeli înregistrându-şi astfel prima premieră în palmares şi pe de altă parte pentru falezele cu potential de dry tooling pe care le-am descoperit în zonă. Este doar o chestiune de timp până când vom inaugura aici o faleză specifică acestui sport, momentan deja am identificat şi studiat câteva linii superbe.

Concluzia finală: gheaţă există şi în România (e drept, nu la anvergura din exterior), trebuie doar să o cauţi. Sper din tot sufletul să ne mişcăm repede cu echiparea noii faleze, totul fiind mai mult o problema de logistică şi costuri…

  1. Mihai says:

    Ma uit la ultima poza si nu imi vine sa cred cum arata. Ca latime e uriasa fata de cum e acum…

  2. Da, ai dreptate. Din 2006 pana azi nu am mai vazut-o la o asemenea grosime. Grosimea in anumite locuri era de peste 2 metri…

Leave a Reply