RSS: Articole | Comentarii

Herculane Climbing Open 2006

0 comentarii

După cum ne obişnuisem deja, tradiţia a continuat: o nouă faleză, un nou concurs, un nou bairam monstru. Cam aşa am putea rezuma aceasta ediţie a concursului, desfăşurată între 29 şi 30 aprilie în zona Băilor Herculane.

Spre deosebire de anii precedenţi, vecinii (bulgarii şi sârbii) ne-au vizitat în număr mare, reuşind în acelaşi timp să se şi impună prin clasamente, adică mai pe româneşte – să ne-o tragă acasă. Noroc cu vizita lui Ionel Ene, care a mai spălat din ruşine, “Piticu” având o evoluţie de excepţie şi demnă de urmat pentru oricine…

Welcome back John!

John în acţiune :)

S-au întâmplat lucruri bune dar şi evenimente nefericite – lucruri care ar trebui să ne dea de gândit pentru viitor şi să ne determine să fim mult mai atenţi cu curăţatul traseelor, cu amenajatul şi restricţionarea rutelor. În orice caz, efortul echipei Alternative TM este de lăudat, deşi impresia mea este că nucleul organizatorilor se reduce treptat-treptat în fiecare an.

Paletă în “Carstic” (6c+)

Bile albe:

– 19 trasee cu dificultăţi variate
– trasee separate pentru începători şi avansaţi
– material de calitate folosit în amenajare (în sfârşit, a devenit şi la noi o obişnuinţă)
– premii mari şi consistente
– chef pe cinste
– fair play între concurenţi
– concurenţă puternică în zona high-end, aproape toată “crema” escaladei fiind prezentă

Bile negre:

– anumite trasee necurăţate, aspect care a determinat accidentări nedorite
– arbitri prea permisivi, paşii cheie din unele trasee fiind ocoliţi în mod românesc (ca să nu zic grosolan), singura soluţie în acest caz fiind (pentru viitor) aplicarea unor benzi de restricţie
– premierea în limba română (sârbii şi bulgarii nu au înţeles nimic, evident)
– distanţele dintre asigurări neevaluate corect pentru câteva trasee

Rumen Neshev în “Anti-Tanti” (7c+)

Concurenţa puternică a determinat o luptă pe măsură pentru ocuparea unui loc în primele 10 locuri, mulţi căţărători de valoare nereuşind să treacă această barieră în clasament. După cele 2 zile de concurs şi o superfinală la fete pentru departajarea locului 2, clasamentele au arătat în felul următor:

MASCULIN

1. Ionel Ene & Rumen Neshev (BG)
3. Ivailo Radkov (BG)

FEMININ

1. Gabriela Dobrota (Serbia – Montenegro)
2. Elena Dogariu
3. Andreea Copăescu

Noi ieşenii am reuşit să ocupăm locul 7 la masculin prin Costel Tudosă, respectiv 5 la feminin pentru Amalia Mândru. Paletă s-a clasat pe poziţia 36 (desi a pocnit un traseu destul de greu) iar eu am terminat pe locul 41, după o zi de coşmar.

Problemele au început aproximativ la 2 ore după debutul concursului când am încasat direct în umăr o piatră (desprinsă din motive naturale) de mărimea pumnului. Deşi şocul a fost foarte puternic, fără a-mi disloca însă umărul din încheietură, am sperat într-o recuperare rapidă până într-a doua zi. Planurile s-au încheiat în jurul orei 15 când, în timp ce îl filam pe Kojak, am fost în calea unui “televizor” fragmentat desprins dintr-un traseu vecin. Printr-un reflex de zile mari am reuşit să mă feresc de bucăţile mari, fiind totusi lovit de una din ultimele bucăţi în laterala capului. Am fost black-out câteva secunde, după care mi-am revenit şi am văzut dezastrul: dacă eu scăpasem “ieftin”, ghinionul căzuse pe fratele Cocolino care suferise o fractură deschisă la piciorul stâng.

A fost o zi neagră pentru mai multi concurenţi, din cărţi ieşind şi Cristi Joantă după o trântă necontrolată. De asemenea, bulgarul Ivailo Radkov a fost la un milimetru de o accidentare, trecând printr-un copac dupa o cădere iniţiată exact în momentul în care dorea să puncteze.

Deşi am sperat totuşi într-o revenire, a doua zi nu am putut să trag deloc în braţul drept, luând decizia (greu de suportat) de a rămâne un simplu filator pentru colegi. Nu e grav, urăsc însă vizitele pe la medici şi am preferat să nu forţez pentru a-mi asigura o recuperare rapidă.

Felicitări încă odată organizatorilor şi câştigătorilor! Sper din tot sufletul să ne vedem toti anul viitor, să căţărăm trasee cât mai multe şi cât mai frumoase, feriţi de incidente.

Leave a Reply