RSS: Articole | Comentarii

Rarău Climbing Open 2006

0 comentarii

În perioada 8-10 septembrie 2006 a avut loc a 4-a ediţie a concursului “Rarău Climbing Open”, eveniment care a propus participanţilor 17 trasee cu dificultăţi între 5a şi 7c+. Surprinzător faţă de anii precedenţi, vremea a fost incredibil de bună, cu soare în toate cele 3 zile de concurs.

Am ajuns cu greu joi seara (dupa ce în sfârşit a pocnit şi unul din cele 2 cauciucuri nenorocite la Baia Mare) şi ne-am cazat la hotel – la grămadă. Noi ieşenii am fost prezenţi în număr destul de mare, fiind singurul concurs unde în sfârşit aveam de “mers” numai 200 km. Organizatorii păreau mulţumiţi, concurenţa era ca şi în anii trecuţi destul de bună (doar Petrescu lipsea, plecat la un concurs de bouldering în Bulgaria) iar prognoza era favorabilă. Am avut surpriza să îmi descopăr adresa blogului meu pe afiş – la parteneri media, le mulţumesc cu această ocazie organizatorilor pentru favoare.

Dimineaţa concursul a început la ora 9.30 şi rând pe rand am epuizat tot stocul de trasee uşoare, reuşind la finalul zilei să am bifate 13 trasee, din care şi un 7a+ la vedere. În general, prima zi a fost cea mai prolifică pentru toată lumea, Imi reuşind să rămână cu doar un singur traseu neparcurs! Singurul eveniment “notabil” al zilei a fost enorma trântă a lui Anne Marie, care s-a prăbuşit surprinzător după ce a desprins din lateralul unui traseu un bolovan imens. Nimeni nu a fost rănit dar sincer mie personal mi-a stat inima în loc mai ales întrucât am văzut toata faza de deasupra.

A doua zi a fost un pic mai frig în anumite momente şi deşi am fost la o geană nu am reuşit să parcurg un 7b+ enorm de lung (aproape 40 de metri) căzând de fiecare dată la 2 bucle sub top. Am insistat totuşi pe acest traseu întrucat nu era parcurs decât de 2 persoane şi în economia finală a concursului acest aspect a contat foarte mult. Imi a expediat şi ultimul traseu rămas fără reuşită şi implicit şi-a asigurat primul loc sau un eventual loc într-o superfinală.

Paletă în “Plegomazin” (7c+)

Ultima zi a coincis cu reglarea de conturi. La prima oră am expediat “Vitamax” (7b+) şi mi-am asigurat locul 4 la egalitate cu Paletă.

Kobe în “Vitamax” (7b+)

Kobe în “Vitamax” (7b+) – mişcarea cheie

Kojak a parcurs şi ultimele două trasee pe care nu reuşise să le lege până atunci. Surpriza zilei o realizează Bogdan Rus care reuşeşte în ultimele minute să lege ultimul traseu de pe lista sa şi să se califice în superfinală!

Kojak în “Morfina” (7c+)

Bogdan Rus în “Plegomazin” (7c+)

Superfinala a fost la vedere, cei 3 concurenţi având dreptul la două încercări. Clasamentul final a fost Imi, Bogdan, Kojak, deşi dacă primii doi nu ar fi fentat unul din cruxuri printr-un traseu alăturat poate lucrurile stăteau altfel. Nu e vina lor, e foarte clar însă că la acest gen de departajări e imperios necesară delimitarea rutei.

Imi în Superfinală

Bile albe:

  • 17 trasee foarte variate şi tehnice
  • premii substanţiale pentru primii 4 clasaţi (masculin), respectiv primele 5 clasate (feminin)
  • material de calitate folosit în amenajarea traseelor
  • număr mare de concurenţi faţă de ediţiile precedente: 50
  • bere gratis seara pentru toţi concurenţii :)

Bile negre:

  • anumite trasee necurăţate eficient
  • lipsa delimitărilor în traseul de superfinală

Gust amar:

  • furtul unor asigurări din traseele de concurs

Concluzia finală este una pozitivă, întrucât faţă de anul trecut progresul în organizare a fost imens! Felicitări organizatorilor şi în special lui Nicu Durnac – cel care a condus procesul de amenajare al traseelor.

Clasament final

Masculin

1. Imre Sedevi
2. Bogdan Rus
3. Costel Tudosă
4. Florian Mastacan & Adrian Buhăescu

Feminin

1. Andreea Copăescu
2. AnneMarie Stângaciu
3. Elena Dogariu

Rarăul devine pe zi ce trece o puternică zonă de escaladă, numărul total de trasee ajungând acum în jurul numărului 80! Nu rataţi aceast superb colţ de rai, mai ales dacă aveţi drum prin zonă. Voi publica un topo actualizat cât de curând…

Leave a Reply