RSS: Articole | Comentarii

TRB 2015 – Etapa 1 (București)

0 comentarii

M-am întors foarte obosit din scurta mea excursie din Olanda/Belgia și am luat decizia de a mă relaxa o săptămână și de a petrece un week-end la munte cu cei dragi. Aveam nevoie de o pauză întrucât primele 2 zile după mega efortul acumulat m-am simțit foarte slăbit. În această perioadă am reflectat la Trofeul României la Bouldering care începea săptămâna următoare, nefiind 100% convins că ar trebui să merg la prima etapă. Dar după 2 ședințe foarte bune de bloc avute marți și miercuri, sâmbătă dimineața mă prezentam la Galactic Gym pentru concurs.

Anul acesta Trofeul României de Bouldering are 4 etape (București/Timișora/Brașov/București) din care se contorizează cele mai bune 3 rezultate. Spre deosebire de anii precedenți, acum sunt propuse un set de 30 de trasee din care 15 ușoare (1.000 puncte), 10 medii (5.000 puncte) și 5 tari (10.000 puncte). Valoarea fiecărui traseu se împarte la numărul de realizări iar noutățile cele mai importante sunt 2: s-au echilibrat mult mai corect ponderile între trasee (de la 100/1.000/10.000 la 1.000/5.000/10.000) și se acordă bonus 50% din punctajul final al fiecărui traseu individual pentru realizările flash. În plus, timpul de concurs a fost crescut la 3 ore – suficient din perspectiva mea pentru cele 30 de trasee propuse.

TNB 2015 - Etapa 1

Psihologia mea de concurs a fost simplă – eficiență maximă (cât mai multe flash-uri), fiind convins că bonusul va valora destul de mult în economia generală a clasamentului. M-am încălzit bine atât la vestiare cât și pe primele 8 trasee simple și după aceea am trecut la parcurgerea traseelor medii, într-o ordine sugerată de evaluarea vizuală a rutelor. Flash-urile s-au întrerupt la primul traseu greu (eroare de plan) pe care l-am făcut din a doua, dar au continuat după aceea cu frecvență destul de bună. Rutele tari puneau probleme și necesitau încercări, așa că am eliminat toate mediile în afară de unul, reușind 8 flash și unul foarte frumos din a doua (un galben cu un jump un pic pretențios).

Din toate mediile, unul amenajat exclusiv cu prize galbene de MoonBoard mi s-a părut că e prea dur pentru degete și după o încercare care a eșuat pe la jumătate am decis să îl las și să mă concentrez pe rutele tari. Aici din păcate nu am făcut alegerea potrivită și am oscilat între o rută roz (mai tehnică) și una albă cu un jump foarte ciudat care mi-a consumat foarte multă energie și timp. În ultima oră am realizat că pentru 2 din rutele tari nu mai aveam condiția fizică necesară și că totul se rezumă la celelalte 2 rute tari + ruta medie.

TNB 2015 - Etapa 1

În general eu nu insist mai mult de 3 maxim 4 încercări pe o rută așa că am făcut naveta între ruta roz și cea albă – fără success. După o pauză de 10 minute, am făcut rutele ușoare care mai erau și am dat o încercare foarte bună pe ruta galbenă medie, pe care am și parcurs-o la limită. Am fost foarte mulțumit și eram conștient că acest traseu va vedea mai puține realizări decât unele din cele tari (poate aici putem discuta și de o eroare de apreciere din partea amenajatorilor). Un flash aici ar fi valorat foarte mult, dar acum nu mai conta.

TNB 2015 - Etapa 1

Fiind foarte aglomerat în zona rutei roz (foarte multe rute se intersectau acolo), am continuat cu încercările la alb dar deși de 5 ori am pornit în jump, doar o singură dată am ținut priza însă am șters salteaua cu picioarele.

Am încheiat concursul puțin supărat pe mine pentru încercarea ratată la alb (când am șters salteaua) dar mulțumit pentru randamentul pe care îl avusesem, cu 26 de rute parcurse din care 23 flash. Clasamentul final m-a adus (grație flash-urilor) pe locul 7, ratând finala la limită însă sunt foarte bucuros că am avut o prestație foarte bună din perspectiva eficienței.

Deși în ultimul timp am avut o abordare complet diferită în antrenamentele mele, fără a mai pune accent pe pregătirea fizică ci pe control, eficiență, volum mare de rute parcurse și ascultarea corpului, e cert că mă simt din ce în ce mai dezinvolt și că reușesc să fac repede și cu efort minim lucruri care înainte necesitau o cu totul altă investiție. Pentru mine, acest lucru este un mare plus, la care se adaugă fiecare experiență câștigată din competiții.

Urmează etapa a doua la Timișoara pe 28 Februarie.

Leave a Reply