RSS: Articole | Comentarii

DUST 2017

0 comentarii

Orice aș spune, îmi lipsesc competițiile – în special cele organizate ca la carte. Și orice dificultăți aș întâmpina sunt încă capabil să mă activez bine în condiții de concurs. După 2 ani grei și un singur eveniment ocazional în Noiembrie 2016 am atacat din nou Dust-ul, de data aceasta în noua sală deschisă de Monk în Rotterdam.

M-am pregătit specific pentru acest moment o lună și jumătate, încercând să îmi determin un vârf de formă pentru finalul lunii Ianuarie 2017. Tot antrenamentul a fost bazat pe cățărat la nivel de volum, fiind din nou determinat să încerc să parcug cât mai multe trasee în cele 7 ore de concurs, în detrimentul abordării rutelor dificile pentru un loc mai bun în clasamentul separat de dificultate.

Sala din Rotterdam m-a uimit profund, fiind de o frumusețe aparte. Probabil am fost impresionat și de faptul că e foarte nouă (3 luni) dar aspectul cel mai superb e dat de geometria structurii – o multitudine de unghiuri, predominant surplombe și de faptul că s-a făcut un abuz de volume în setare. Că veni vorba de amenajare, băieții au făcut o treabă excelentă amenajând ca de obicei 90 de rute cu dificultăți de la 5+ la 8A+ și cu o diversitate foarte mare.

Spre deosebire de Eindhoven aici tot materialul folosit în concurs a fost nou nouț (prize, module) și cu o granulație foarte mare, mai ales pe panouri. Aderența a fost maximă deși aproape la fiecare încercare simțeam că mă dau pe șmirghel/răzătoare și de aici au apărut și problemele. Setarea a fost dificilă, cea mai dificilă din cei 3 ani în care am participat eu – și nu neapărat prin dificultatea ca cifră ci prin modul de abordare al rutelor care necesită o pregătire fizică complexă și de multe ori o imaginație dusă la extrem.

Știam că statistica (număr total de trasee parcurs) e irelevantă deoarece depinde de setarea fiecărui an așa că am debutat poate prea precaut și nu am apăsat pedala mai devreme. Nu m-am simțit confortabil decât după 18-20 de trasee parcurse, unele părându-mi-se prea tari ca solicitare pentru încălzire. Undeva după acest moment am avut un declic și a început să cupleze mult mai bine corpul însă rutele se strângeau greu pe listă și cu sincope mari grad versus număr de încercări. Am avut 7A-uri parcurse flash fără nici o problemă și 6B+-uri unde au fost necesare 2-3 încercări – rute incredibil de tehnice. Știu că la jumătatea concursului (după 3,5 ore) aveam 31 de rute parcurse, pielea era deja distrusă (mult mai rapid decât mă așteptam) iar situația nu părea prea roză.

În cea de-a doua parte a concursului m-am străduit să fiu cât mai precis deoarece problemele cu pielea m-au dus la niște ratări incredibile la rute pe care nu am mai avut cu ce să le încerc chiar după pauză. M-am simțit de multe ori la limită pe rute care le-am parcurs flash sau nu – o singură încercare a fost valabilă, nu a mai existat o a doua șansă. Ultima oră m-a prins la rutele exclusiv tehnice, unde am mai putut face lucruri din corp, deoarece 3 degete erau complet sânge iar bandajate nu mai aveam deloc precizie.

Ca de obicei, am terminat concursul cu un traseu parcurs în ultimele 30 de secunde, în stilul meu caracteristic – un traseu care cred că mi-a luat vreo 15 încercări per total, cu o muchie incredibil de tehnică. Totalul a fost de 47 de rute parcurse, un rezultat bun (dar nu mulțumitor pentru mine) care m-a plasat pe locul 11/186 la categoria All you can boulder. Evident ar trebui să fiu bucuros că am putut să mă cațăr și să mă bucur de aceste momente pe care acum 1 an le credeam istorie dar știu că o abordare mai câinească a concursului m-ar fi scăpat de multe încercări eronate și probabil mi-ar fi adus măcar 6-8 trasee în plus, rute care ar fi valorat enorm și posibil mi-ar fi adus o clasare mai bună ca în anii precedenți! Să sperăm că vom fi capabili să facem un rezultat mai bun la anul.

Rezultate complete aici.

Din păcate nu am absolut nici o poză din concurs, fotografii fiind ocupați mai mult să surprindă imagini de ansamblu sau cu cățărătorii locali dar cine vrea să surprindă puțin atmosfera din sală poate urmări imaginile de mai jos.

Leave a Reply