RSS: Articole | Comentarii

Albertooo ❤️

1 comentariu

L-am cunoscut pe Alberto Lopez, în Mai 2021, cu ocazia EYC-ului de la Graz, Austria. Ne-am intersectat de 2 ori – odată la un antrenament la Newton Boulderhalle (lotul Spaniei fiind singurul lot care nu a avut absolut nici o problemă să împartă același spațiu de antrenament cu lotul României – deși în jur toată lumea era stresată cu Covid-ul) și a doua oară în izolare la calificările pentru Tineret, unde din nou – destinul a făcut ca loturile ESP și ROU să intre printre ultimele, consecutiv, în concurs. Un băiat fantastic care m-a uimit mai ales în izolare prin capabilitățile fizice și prin concentrarea extremă, de ucigaș cu sânge rece, în care a intrat în momentul în care a fost transferat la call zone.

Trecând peste toată presiunea indusă direct pe el atunci ca și calificat la Olimpiadă (în finală la EYC a luat “doar” bronzul) și peste toate comentariile “specialiștilor”, în urmă cu aproximativ 3 luni de zile citeam o predicție matematică făcută de un cercetător care considera că bazat pe perfomanțele și pe atuurile lui – are o șansă foarte mare, incredibilă pentru unii, la medalia de bronz minim.

Sunt ferm convins că pentru unii șocul emoțional de a-l vedea campion Olimpic la prima participare – la 18 ani – este enorm dar puțină lume știe ce se află în spatele acestui tânăr atlet, sprijinit constant și fără limite financiare (din partea părinților, clubului și apoi a Federației) de la vârsta de 6 ani. Un sportiv de excepție ce a făcut sacrificii personale enorme. Un antrenor blamat de mulți pentru strategia diferită față de alți antrenori, care a insistat pe un număr mare de participări competiționale în sezonul pre-olimpic și totuși a dat un calcul perfect al vârfului de formă cu specularea maximă a plusurilor (speed/lead) deși rezultatele scriptice poate nu confirmau asta. Le-a ieșit!

Înainte de a intra în calificările de la Graz, Alberto a bătut palma cu antrenorul după care s-a strâns cu multă afecțiune și cu ochii închiși cam 15-20 de secunde în brațe cu kinetoterapeuta lotului – un semn clar că dacă femeia aia nu era acolo, el nu exista.

În spatele unui câștigător există o echipă iar sportul de înaltă performanță nu se poate face decât în echipă. Veți afla în zilele următoare probabil care a fost staff-ul nevăzut, compus din preparator fizic, kinetoterapeut, antrenor dedicat pe speed, nutriționist, etc. și poate multă lume va înțelege că un sportiv are nevoie de multe și că singur, respectiv fără susținere financiară și fără staff-ul personal – nu poate face minuni.

Venga! A muerte…

Leave a Reply