RSS: Articole | Comentarii

Despre mine

Mă numesc Florian Mastacan şi m-am născut în Ploieşti, Prahova pe data de 07.07.1979. M-am stabilit în Iași din 1982, sunt căsătorit și am o fetiță superbă pe nume Simona. Sunt inginer de profesie, absolvent al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare, promoţia 2003. Ca și antreprenor local, conduc propria afacere – o agenţie de servicii interactive și outsourcing numită Webbing.

Pasiunea pentru munte şi implicit căţărare mi-a fost insuflată indirect de către părinţii mei, care încă de la vârsta de 3 ani, m-au dus tot timpul cu ei prin vacanţele ce invariabil se construiau în jurul Cheilor Bicazului. Momentul cheie pentru debutul meu pe stâncă a fost în data de 17 octombrie 1996, când am ajuns pentru prima oară în poligoanele de antrenament de la Repedea, Iaşi. Consider că din acel moment am început să mă caţăr, autodidact – ca mai toată generaţia noastră.

În 1997 am primit cadou de la părinţii mei primul echipament complet de căţărat compus din coardă, ham, câteva bucle şi carabiniere, precum şi un opt de rapel. Tot în acel an l-am cunoscut pe Ciprian Andrecuţ, cu care am parcurs primele mele trasee de alpinism. Alături de el şi de Vladimir Condratov, am parcurs aproape toate traseele importante din Cheile Bicazului, Cheile Turzii şi alte zone din România.

În anul 2000 am avut primul contact cu escalada sportivă dar fără a avea un antrenament organizat nu am putut progresa corespunzător. Progresul a fost foarte lent dar constant şi în anul 2004 gradul maxim pe care îl atinsesem era 7a+.

În 2002, am început să parcurg cascade de gheaţă, reuşind câteva premiere cu Vladimir Condratov şi Bogdan Dudău în Zugreni şi Făgăraş. În 2004 am primul contact cu dry tooling-ul, dezvoltând foarte repede o pasiune pentru acest sport atletic şi solicitant.

În aprilie 2005, aproape accidental am parcurs 2nd go primul meu 7b+ (Equilibrium) în Herculane. Acesta a fost momentul important de răscruce când am realizat că posibilităţile mele sunt de fapt mult mai mari şi că doar “frica” mentală alăturată unor concepţii învechite (care susţineau să nu treci la un grad ridicat fără a parcurge un număr mare de trasee cu minim o fracţiune de grad inferioară) m-au limitat şi ţinut practic pe loc. În toamna lui 2005 deja parcursesem 2 trasee cotate 7c iar în vara lui 2007 am parcurs primul meu 8a în Cheile Bicazului.

În anul 2006 am reușit o participare excelentă în cadrul etapei a 3-a a Campionatului Mondial de Cățărare pe Gheață (Bușteni), cu un loc 8 ocupat la proba de viteză, eliminat în sferturile competiției la duel. Punctajul obținut într-o singură etapă din 4 posibile m-a clasat pe locul 20 mondial pentru sezonul respectiv. În cadrul probei de dificultate am reușit prima calificare românească într-o semifinală de etapă mondială, alături de George Stroie și Iustin Ionescu.

În 2008 am atins cota 8a+ în escaladă, după ce în primăvară devenisem campion naţional la viteză pe gheaţă.

În vara lui 2009 am parcurs primul meu traseu cotat 8b, respectându-mi planul de a atinge acest nivel înainte de a împlini 30 de ani iar în ianuarie 2010 mi-am îndeplinit unul din cele mai importante ţeluri, şi anume de a deveni dublu campion naţional la viteză pe gheaţă şi dry tooling. În 2011 am reușit să îmi păstrez titlul de campion național la dry tooling, după un sezon excelent în care am parcurs toate rutele de dificultate din Bicăjel cu dificultăți până la gradul M1o-.

În paralel cu toată activitatea sportivă, m-am ocupat cu amenajarea de trasee noi de escaladă sportivă şi dry tooling, precum şi cu reamenajarea de trasee. Cu un număr de peste 50 de trasee noi echipate (escaladă sportivă în Rarău, Cheile Bicazului şi Sohodol; dry tooling în Cheile Bicăjelului) şi peste 20 de rute reechipate, activitatea mea continuă în prezent cu precădere în zona Moldovei.

În 2014, alături de prietenii de la Alpin Club Repedea Iași am reușit să deschidem prima bază sportivă a asociaței, intitulată Sălița de Cățărat. Un spațiu intim, compact dar foarte eficient din perspectiva posibilităților de antrenament specific care a reușit să propulseze din nou mișcarea cățărătorilor din Iași. Tot aici mi-am continuat activitatea de antrenorat începută din 2012, focusându-mă pe antrenamentele specifice de pregătire individuală ale sportivilor precum și pe pregătirea grupelor de copii.

În primăvara anului 2019, după 2 ani de studii în cadrul Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor/Ministerul Tineretului și Sportului, am absolvit Școala Națională de Antrenori, cu specializare pe ramura de Alpinism și Escaladă Sportivă. În 2021, după trecerea prin examenele de specialitate, am promovat în cadrul aceleiași școli la nivelul de Antrenor Principal.

Începând cu anul 2021, fac parte din staff-ul Lotului Național de Escaladă Sportivă, fiind orientat predominant pe pregătirea juniorilor și a copiilor spre performanță.